Aktieoptur kan fortsætte trods rekordlave regnskabsforventninger

Den amerikanske regnskabssæson står for døren, og det er ikke uden en vis portion neglebideri, at vi tager hul på den. Spørgsmålet er, om regnskabssæsonen varsler en indtjeningsrecession eller det næste ben op i aktieopturen.

Forventningerne er i løbet af 2. halvår 2018 blevet presset ned, ned og ned, så der nu forventes en indtjeningsvækst på bare -2 % hos S&P 500 selskaberne ift. 1. kvartal 2018. Det er første gang siden 2015-16, at der forventes et fald i indtjeningen. Aktiemarkederne har ikke taget notits heraf og S&P 500 er steget med knap 17 % siden årets start, og samlet set har vi haft den bedste aktiestart på året siden 1992.

Indtjening og prisfastsættelse

Det er en uholdbar udvikling, og en af delene skal på et eller andet tidspunkt give sig. Det er indtjeningen og prisfastsættelsen, der basalt set driver aktiemarkederne, og hvis indtjeningen skrumper, så er det svært at se, hvordan aktiekurserne skal kunne fortsætte i opadgående retning. Det positive ved de lave forventninger er, at de er lette at slå, og vi vil derfor ikke blive overrasket, hvis en relativ stor andel af selskaberne overrasker positivt. Men som i de foregående kvartaler, vil det formentlig være guidance, der bliver udslagsgivende for aktiekursen på dagen, hvor regnskabet annonceres. 

Man skal dog huske på, at det ikke udsædvanligt, at vi ser kurser og indtjening bevæge sig i hver sin retning i en periode. Sidste år landede indtjeningsvæksten på hele 28 pct. i tredje kvartal og 14 pct. i fjerde kvartal, men det var aktiemarkedet ligeglad med. Fokus var på alle de politiske udfordringer såsom handelskrig og vækstudfordringer i specielt Kina.

Aktierne blev sendt i dørken og opførte sig som om, at recession havde ramt os. Det havde den bare ikke, og aktiemarkederne er nu i bund og grund blot tilbage på niveauet, hvor bekymringerne i september sidste år satte ind. Og lige præcis derfor skal vi også helst se, at indtjeningen overrasker positivt og ikke negativt, for ellers bliver det svært at retfærdiggøre de niveauer, S&P 500 aktuelt handler på. Med andre ord bliver det svært at se aktieopturen fortsætte, hvis den kommende amerikanske regnskabssæson skuffer.

Kan aktierne fortsætte opturen herfra

Det store spørgsmål er som altid, om aktierne kan fortsætte opturen herfra. Det tror vi godt, de kan, men ikke i samme tempo som i første kvartal og formentlig ikke uden udfordringer. Vi har trods alt fået et helt års afkast på tre måneder, ligesom vi også ved, at antallet af korrektioner øges, jo længere fremme i konjunkturforløbet vi befinder os.

Indtjeningsforventningerne for hele 2019 ligger på bare 3,5 pct. Det er det laveste niveau i 23 år for denne tid af året og forudsætter, at der som minimum indgås en handelsaftale mellem USA og Kina samt, at vi får en vækstvending i Kina og Europa i andet halvår, dvs. at de grønne skud vi pt. ser i de økonomiske nøgletal fortsætter og intensiveres over de næste måneder.

Retter de hårde data sig ikke som tillidsindikatorerne indikerer, de snart vil, eller falder nogle af de tunge tal ”ud af sengen”, så kan vi let se, at den negative stemning igen får overtaget og aktierne korrigerer nedad. Åbner Trump flanken mod Europa i handelskrigen, så vil det absolut heller ikke være noget investorerne vil bifalde.

Forsigtige optimister

Overordnet set er vi forsigtige optimister, for der er fra politisk hold blevet sat hårdt ind for at stabilisere væksten. Centralbankerne har udskudt renteforhøjelserne og den kinesiske regering har iværksat en stribe finanspolitiske stimuli. Det kombineret med fortsat stærke arbejdsmarkeder bør efter vores mening holde recession fra døren i indeværende år og muliggøre, at det 10 år gamle bull-marked fortsætter en stund endnu, om end man for resten af året nok ikke skal sætte næsen op efter mere end maksimalt 3-5 % yderligere kurstigninger, og med stor risiko for at turen dertil ikke vil gå helt stille af sig.

Tine Choi Danielsen, chefstrateg i PFA