PFA Invest Balance afdelinger
PFA Invest Balance afdelinger
Højdepunkter
- November leverede positive afkast til både aktier og obligationer, på trods af store udsving undervejs
- Ved udgangen af november har globale aktier givet et afkast på 3,5 %, trukket op af amerikanske aktier og styrket USD. Danske, europæiske og Emerging Markets aktier er faldet 5 % - 7 % i 2018
- PFA Invest Balance afdelinger ligger med afkast ml. -0,7 % og 0,9 % i 2018, hvor afdelingerne med den største aktieandel har givet det højeste afkast.
November blev endnu en måned med store udsving på aktiemarkederne og positive afkast på stats- og realkreditobligationerne. Op til det amerikanske midtvejsvalg der blev afholdt 6. november, steg aktiemarkedet med 3 %, for efter valget at falde med 5 %. Fra 23. november til ultimo steg aktiemarkedet igen og ved udgangen af november er det globale aktiemarked steget 3,1 % i november og 3,5 % for hele 2018. De store udsving er et resultat af, at der på den ene side blev annonceret svagere nøgletal, hvilket trykkede markedet, mens der på den anden side var optimisme at spore i den sidste del af november, da det blev annonceret at Trump skulle møde Kinas præsident Xi ved G20-topmødet og aktiemarkederne reagerede positivt på denne nyhed. Over weekenden primo december kom der en aftale på plads mellem de to parter, der i det mindste udskyder problemerne 3 måneder, hvilket blev taget positivt op.
Midtvejsvalget sluttede med et republikansk nederlag, dog på en sådan måde at begge parter kunne hævde de var kommet godt ud af valget.
Investeringsstrategi
Markedet er i en sencyklisk fase, hvor den amerikanske centralbank (FED) er i gang med at stramme pengepolitikken, hvilket uvægerligt vil give udsving i aktiemarkederne. I november var Jerome Powell (chefen for FED) ude at sige, at der er behov for færre renteforhøjelser for at neutralisere pengepolitikken. Det betyder, at med mindre vækst og inflation accelererer herfra, så vil FED kunne nøjes med færre renteforhøjelser, hvilket aktiemarkedet tog positivt. Vi ser fortsat ikke en recession på den korte bane, og derfor holder vi fortsat fast i, at man fortsat skal have aktier i porteføljen.
I november har vi fastholdt vores allokering med en lille undervægt i aktier. I vores hovedscenarie er aktier det bedste aktiv, men vi ser også en betydelig risiko i risikofyldte aktiver. Givet at vi er sencyklisk og langt henne i opsvinget mener vi, at risikoen i porteføljen skal holdes lidt nede, med mindre vi ser opjusteringer på nøgletalsfronten igen. Kreditobligationer og danske obligationer er undervægtet, mod en overvægt i ejendomme på 8 %.
Aktier
Aktieinvesteringerne i porteføljen er fordelt mellem PFA Invest afdelingerne Globale Aktier, Danske Aktier, Europa Value Aktier, Højt Udbytte Aktier, USA Stabile Aktier og udvalgte aktier fra USA, Europa og Emerging Markets.
Aktieporteføljen gav et afkast på 1,9 % i november, hvilket er 0,7 % mere end benchmark. Amerikanske aktier gav 1,9 % målt på benchmarkniveau, Europa faldt -0,8 %, danske aktier steg 1,2 % og Emerging Market aktier gav 4,2 % målt på benchmark niveau.
På den positive side bidrog allokering til Emerging Markets aktier, samt de mere stabile aktier i form af PFA Invest US Stabile aktier og PFA Invest Højt Udbytte aktier. Danske aktier trak ned sammen med valueaktierne.
Emerging Market aktier er fortsat overvægtet på bekostning af japanske aktier, mens USA og Europa ligger omkring neutral. Danske aktier er overvægtet.
Obligationer
Obligationsinvesteringerne i porteføljen er fordelt mellem danske og udenlandske stats- og realkreditobligationer samt kreditobligationer. Kreditobligationer dækker over virksomhedsobligationer med høj og lav kreditværdighed samt obligationer fra Emerging Markets lande. Investeringerne i stats- og realkreditobligationer sker gennem afdelingerne PFA Invest Mellemlange Obligationer og PFA Invest Udenlandske Obligationer, mens investeringerne i kreditobligationer sker gennem afdelingen PFA Invest Kreditobligationer. Porteføljen investerer desuden direkte i danske obligationer og kreditobligationer.
Danske stats- og realkreditobligationer gav et afkast på 0,2 % i november, da den 10-årige danske rente faldt ca. 6 bp. År til dato har danske obligationer givet et afkast på 0,3 %, mens udenlandske statsobligationer har givet -1,6 %. Stats- og realkreditobligationer er undervægtet med ca. 6 %.
Kreditobligationer gav et afkast på -0,9 % i november, da spændet mellem kredit- og statsobligationer blev udvidet markant for anden måned i træk. Indtil nu har vi været positive på kreditobligationer, men den sidste tids udvikling har vist, at det var forkert. År til dato er afkastet -3,7 %, hvilket er markant bedre end markedsafkastet for kreditobligationer. Kreditobligationer er undervægtet med 2,5 %.
Ejendomme
I juni udvidede vi investeringsuniverset i afdelingen ved at investere ca. 8 % af midlerne i en obligation, der har en underliggende eksponering mod primært københavnske kontorejendomme. Siden købet har obligationen givet et afkast på 2,8 %.