PFA Invest Balance afdelinger
PFA Invest Balance afdelinger
Højdepunkter
- Maj bød på faldende renter, højere aktiekurser og en styrket amerikansk dollar. Amerikanske aktier gav bedre afkast end europæiske og danske aktier.
- Ved udgangen af maj 2018 ligger globale aktier, amerikanske dollar og virksomhedsobligationer med et plus på ca. 3 % i forhold til niveauet ved årets start, mens danske aktier og både aktier og obligationer fra Emerging Markets har oplevet fald.
- PFA Invest Balance afdelinger har stort set alle givet positive afkast i 2018.
Investeringsstrategi
Opsvinget, der har skabt grobund for de sidste års stigende aktiekurser, er ved at være i den sene fase, men stadigvæk stærkt. For Balance afdelingernes investeringer betyder det, at vi fortsat befinder os i vores hovedscenariet med moderat til pæn vækst, så vi er fortsat placeret med en lille overvægt i aktier, men vi er begyndt at ændre de underliggende investeringer i en mere defensiv retning. Aktieporteføljen er undervægtet i amerikanske og japanske aktier, mens aktier fra Europa og Emerging Market er overvægtet.
Overvægten i aktier er hovedsageligt taget fra placeringen i kreditobligationer, hvilket betyder at kreditobligationer samlet set er undervægtet i porteføljen. I kreditobligationsporteføljen har vi overvægtet europæiske virksomhedsobligationer og undervægtet amerikanske virksomhedsobligationer, hvilket i forhold til benchmark giver en lille overvægt i USD. Danske obligationer er undervægtet, og samlet set er porteføljens renterisiko lavere end benchmark.
Aktier
Aktieinvesteringerne i porteføljen er fordelt mellem PFA Invest afdelingerne Globale Aktier, Danske Aktier, Europa Value Aktier, Højt Udbytte Aktier, USA Stabile Aktier og udvalgte aktier fra USA, Europa og Emerging Markets.
Aktiemarkederne havde en måned med pæne stigninger, primært trukket af udviklingen i amerikanske aktier og USD, der er steget imod danske kroner. Porteføljens overvægt i europæiske og danske aktier, samt aktier fra Emerging Markets har alle underperformet globale aktier (MSCI World), og kun den globale afdeling har kunnet følge med benchmark. Aktieporteføljen gav et afkast der var -1,6 % lavere end benchmark i maj måned, hvilket slår igennem på den samlede portefølje.
I maj har porteføljen samlet set givet et aktieafkast på 2,5 %, hvorimod benchmark gav 4,1 %. År til dato har aktieporteføljen givet 2,0 %. Vi holder fortsat fast i vores overvægt af danske, europæiske og Emerging Markets aktier, da vi mener at man får mest værdi for pengene i disse regioner, men maj var dyr for denne strategi.
Obligationer
Obligationsinvesteringerne i porteføljen er fordelt mellem danske og udenlandske stats- og realkreditobligationer samt kreditobligationer. Kreditobligationer dækker over virksomhedsobligationer med høj og lav kreditværdighed, samt obligationer fra Emerging Markets lande. Investeringerne i stats- og realkreditobligationer sker gennem afdelingerne PFA Invest Mellemlange Obligationer og PFA Invest Udenlandske Obligationer, mens investeringerne i kreditobligationer sker gennem afdelingen PFA Invest Kreditobligationer. Der er desuden enkeltinvesteringer i danske obligationer og kreditobligationer.
Danske stats- og realkreditobligationer gav positivt afkast på 0,4 % i maj, som følge af at den 10-årige danske statsrente faldt 0,20 %-point. Udenlandske statsobligationer har en højere rentefølsomhed og har været ramt af at europæiske periferilandes rentespænd til de ”sikre havne” som Tyskland og Danmark, er steget i maj. År til dato har danske obligationer givet 0,2 % mens udenlandske statsobligationer har givet -0,9 %.
Kreditobligationer gav et afkast på 0,2 % i maj. Betingelserne er fortsat positive for kreditobligationer, der normalt performer godt i en økonomi som den nuværende, der oplever vækst. År til dato er afkastet -1,1 %, hvilket er 1,8 % bedre end benchmark.