Politisk uro kan give varm sommer på finansmarkederne

Efter en rutsjetur på aktiemarkederne i sidste uge er chefstrateg i PFA Henrik Henriksen stadig nogenlunde optimistisk på aktiemarkedernes vegne. Han begrunder sin tiltro i solide tal for nøgleøkonomierne i USA og Europa.

De positive vinde bliver dog udfordret af en mulig eskalering i den transatlantiske handelskonflikt og fortsat usikkerhed om italiensk økonomi efter valget, forklarer chefstrategen.    

”Når vi kigger udover verden, ser de økonomiske nøgletal stærke ud. Vi har blandt andet fået stærke nøgletal fra USA og Kina, og vækstniveauet i Europa er stadig pænt, selvom de seneste data er lidt svagere,” siger Henrik Henriksen. 

Derfor vurderer chefstrategen, at den nuværende uro på finansmarkederne ikke er starten på en ny nedtur. Det kan dog blive en udfordring, hvis de økonomiske makrotal begynder at pege sydpå, hvilket der ikke er tegn på lige nu.

”Den dag de fundamentale økonomiske indikatorer peger nedad, er det en anden historie. Her skal vi navnlig holde øje med væksten i USA, som faktisk accelererer i øjeblikket. Det, vi har set i Italien på det seneste, er mere et resultat af politikernes ageren eller mangel på samme, og det bliver først for alvor et globalt problem, når konjunkturerne globalt vender nedad,” siger Henrik Henriksen og fortsætter: 

”Vi regner med en positiv udvikling herfra, og at aktierne vil give 5-10 pct. i afkast frem mod afslutningen af året. Og her er vi tættest på de 10 pct. Men det forudsætter fortsat robust vækst i den globale økonomi, for de politiske udfordringer er til at få øje på. ”  

Skyer på sommerhimlen

En handelskrig mellem USA og Kina og en mere negativ udvikling i Italien er ifølge chefstrategen de to væsentligste risikofaktorer, man som langsigtet investor skal holde øje med lige nu. De to faktorer udgør en potentiel risiko for de finansielle markeder, hvis der opstår politiske hårdknuder, vurderer PFA’s chefstrateg.

”Det kan blive en varm sommer, hvis handelskrigen eskalerer, og Kina og USA glider længere væk fra hinanden og optrapper restriktionerne og begrænsningerne på handel. Italienerne skal have fastlagt et budget frem mod den 20. september, og det bliver spændende at se, hvad de planlægger. Og så venter vi, at den amerikanske centralbank hæver renten i næste uge. Så hvis tingene falder forkert ud, vil det lægge pres på aktierne igen,” siger Henrik Henriksen.