Centralbanks armlægning med markedet varsler et usikkert 2019

Selvom den amerikanske renteforhøjelse 19. december var ventet, og der efterfølgende kom forsonlige toner fra centralbankchef Jerome Powell, har renteforhøjelsen med 0,25 procentpoint til 2,5 pct. sendt aktiekurserne ned i store dele af verden inkl. Danmark. Det fortæller PFA's seniorstrateg.

Chefen for den amerikanske centralbank, Fed, understregede i den anledning, at den amerikanske økonomi er god, men samtidig sænkede han forventningerne til antallet af kommende renteforhøjelser fra tre til to i 2019. Han nedtonede dog også signalerne fra de finansielle markeder og fastholdt, at risikoen for økonomien er nogenlunde balanceret, hvilket blev tolket negativt i markederne.

Det varsler indgangen til et uroligt 2019, hvor vi først et stykke inde i året vil blive klogere på, om Fed’s moderate tilgang til den globale økonomi og vækst eller markedernes mere negative er den mest retvisende. Det vurderer seniorstrateg i PFA Rasmus Pilegaard.

”Budskabet fra Fed i aftes burde have fået en positiv modtagelse i markedet, men resultatet blev et frasalg af risiko, hvor både aktiekurser og lange renter faldt. I rentemarkedet tyder prissætningen på, at markedet vurderer, at der kun er 50 pct. sandsynlighed for, at Fed hæver renten én gang i 2019 mod de lovede to. Der er således et ret tydeligt opråb fra markedet om, at Fed er ved at foretage en pengepolitisk fejl,” siger Rasmus Pilegaard.

USA har de bedste udsigter

En af udfordringerne er, at Fed er en amerikansk centralbank og selvfølgelig baserer sin politik på amerikansk økonomi, hvor de nuværende data og fremtidsudsigterne er betydeligt stærkere end i resten af verden. For amerikanernes vedkommende ligger centralbankens rente nu i den nedre del af intervallet for det, som man estimerer som en neutral rente. Det vil sige en rente, som efter den amerikanske centralbanks synspunkt hverken stimulerer eller bremser væksten. Men det er markederne ikke nødvendigvis enige i.

”Der er en synlig risiko for, at den globale økonomi bevæger sig ind i en afmatning, hvor væksten falder til et lavere niveau end de seneste år. Det skræmmer markedet, men fremstår ikke tilstrækkelig tydeligt på Fed’s radar. Powell understregede den robuste fremgang i USA, som nok forventes at moderere det kommende år, men stadig er tilstrækkelig solid til at skabe amerikanske arbejdspladser og derved opsuge og reducere den ledige kapacitet i økonomien og fastholde et positivt inflationspres. Powell’s budskab var dog også, at Fed er blevet mere følsom over for overraskelser i nøgletallene i 2019,” siger Rasmus Pilegaard.

Indikatorer kan svækkes yderligere

Seniorstrategen tilføjer, at risikobilledet stadig er domineret af brexit og Donald Trumps igangværende handelskonflikt med Kina. Falder disse uheldigt ud, kan det hurtigt tippe vægtskålen i negativ retning og sende tillidsindikatorerne i nøglemarkederne yderligere ned.

”Det helt centrale spørgsmål i 2019 bliver, hvem der får ret: Markedet med dets mere dystre syn på vækstudviklingen eller Fed og deres mere moderate syn. De økonomiske nøgletal de kommende måneder kan afgøre, hvem der vinder den armlægningskonkurrence. USA har indtil nu været rimelig forskånet for den afmatning, som især er tydelig i Europa og i mindre omfang i Kina. Begynder vi at se en stabilisering af vækstindikatorerne i de regioner, er der en pæn sandsynlighed for, at markedet igen kan få lidt ilt og etablere en bund i de fald, vi har set. Uden en stabilisering stiger risikoen for, at USA smittes, og at væksten aftager hurtigere, end Fed forventer,” siger Rasmus Pilegaard og tilføjer:

”Det betyder nok også, at den volatilitet, vi har set i markedet siden september, kan fortsætte ind i 2019, indtil retningen for den globale økonomi bliver mere tydelig, og vi får en afklaring på brexit og handelskonflikten mellem USA og Kina.”

Der ventes en afklaring på brexit enten efter parlamentsafstemningen i midten af januar eller senest 29. marts 2019, når tidsfristen for brexit udløber. Det er kun anden gang siden 1980, at den magtfulde amerikanske centralbank har hævet renten, mens de globale aktiemarkeder var klædt helt i rødt. Samtidig er det den 9. renteforhøjelse på tre år.