Storstilet tysk klimapakke kan give lidt medvind til Europa

Tyskerne prøver i disse dage at finde en løsning på, hvordan de kan nå deres klimamål og samtidig stimulere den trængte økonomi

Angela Merkels tyske regering har for kort tid siden præsenteret en klimapakke på 54 mia. euro til grønne investeringer, svarende til over 400 mia. danske kroner. Selvom det er mange penge, er det næppe nok til både at gavne miljøet og økonomien.

Det vurderer seniorstrateg i PFA Rasmus Pilegaard.

"Angela Merkels regering har præsenteret rammerne for en ambitiøs klimapakke, som skal sikre, at Tyskland når deres 2030 klimamål. Forslag har floreret i medierne om investeringer på omkring 40 mia. euro, men det endelige beløb blev på 54 mia. euro, som dog overvejende vil blive finansieret gennem nye CO2-afgifter og lignende. Pakken fik en behersket modtagelse i aktiemarkedet, men det kan på længere sigt give et minimalt boost til økonomien og berolige investorerne rundt om i Europa, som er bekymrede over risikoen for en forestående tysk recession,” siger Rasmus Pilegaard.   

Han vurderer således, at en økonomisk indsprøjtning på 54 mia. euro over fire år ikke er nok til at kickstarte den tyske økonomi, hvor særligt fremstillingsindustrien er hårdt ramt af faldende global efterspørgsel og usikkerheden om bl.a. Brexit. 

”Under finanskrisen blev finanspolitikken Tyskland lempet med omkring 2,5% af BNP, mens de 54 mia. euro, som der er tale om nu, kun svarer til 1,3% af BNP og det vel og mærke over 4 år. Vi holder dog godt øje med, om der senere kan komme mere vidtrækkende tiltag, for tyskerne har råd til at give europæisk vækst et mærkbart løft opad, hvis politikkerne åbner statskassen. Det vil både være godt nyt for miljøet, tysk vækst og i sidste ende europæiske aktier,” siger Rasmus Pilegaard.  

Han tilføjer, at tyskerne ventes at lande et overskud på de offentlige finanser på 1% af BNP i 2019. Så der er råd til en betydelig lempelse af finanspolitikken uden at bryde EU’s eller tyskernes egne mål på 0,35% af BNP.

”For Europa vil en mere ekspansiv tysk finanspolitik være en kærkommen vitaminindsprøjtning til det økonomiske opsving, som gennem det seneste år er bremset markant op. ECB’s Mario Draghi konstaterede i sidste uge, at den lempelige pengepolitik har været den bærende kraft i opsvinget, og nu er tiden kommet til, at lande med et finanspolitisk råderum træder til,” siger Rasmus Pilegaard. 

Bruger grønne investeringer til at undgå recession

Han peger på, at præsidenten for Den Europæiske Centralbank, ECB, her kom med en direkte henvisning til den restriktive tyske finanspolitik, som man nu altså forsøger at bløde lidt op på med flere grønne investeringer. Rasmus Pilegaard noterer sig dog også, at den tyske kansler Angela Merkel ikke virker specielt lun på ideen om at gøre Donald Trump kunsten efter og stimulere økonomien samtidig med, at arbejdsløsheden er historisk lav.

I 2. kvartal 2019 skrumpede det tyske BNP med 0,1% og de seneste vækstindikatorer tyder på tilsvarende svag vækst i 3. kvartal, og landet balancerer dermed på kanten af en recession. To på hinanden følgende kvartaler med negativ vækst vil skabe overskrifter om, at Tyskland er i en recession. Det kan vise sig at blive en mild recession lidt i stil med den recession, vi gennemgik i Danmark for et par år siden.

”Det er nok de færreste danskere, som overhovedet opdagede, at Danmark i 2017 gennemgik en teknisk recession, da økonomien skrumpede i 2. og 3. kvartal. Og på samme måde vil en mild recession ikke kunne mærkes af den almindelige tysker, men overskrifterne kan få Merkel og hendes tyske Rigsdag til at sætte gang i debatten om, hvor lang tid man vil vente, før man aktivt forsøger at vende udviklingen og justerer finanspolitikken – bl.a. med de her annoncerede grønne investeringer. Det kan hjælpe til at forebygge en dybere og mere langstrakt recession, der trækker dybe spor på arbejdsmarkedet og sender negative dønninger ud til resten af Europa,” siger seniorstrategen.