Mere hjemmearbejde kræver øget fokus på hjemmekontoret

Mange danskere skal indstille sig på mere hjemmearbejde fremover. Men det kan give fysiske problemer, hvis man ikke er opmærksom på f.eks. arbejdsstilling og belysning på hjemmekontoret. PFA giver her gode råd til, hvordan man indretter hjemmearbejdspladsen optimalt.

Mange danskere kan se frem til at skulle arbejde mere hjemme fremover. Det gælder både på kort sigt, hvor sundhedsmyndighederne opfordrer til hjemmearbejde ”i videst muligt omfang” på private og offentlige arbejdspladser i hele landet som følge af den seneste corona-opblussen.

Men det gælder også på længere sigt, hvor udbruddet af corona i marts generelt har betydet, at hjemmearbejde er blevet meget mere udbredt herhjemme. For erfaringerne med hjemmearbejdet under corona-krisen har været gode på mange arbejdspladser - hvor det bl.a. har bidraget til lavere stressniveau, uden at det har kostet på produktiviteten – og derfor er det kommet for at blive mange steder.

Men hjemmearbejdet kan sætte sine fysiske spor, hvis hjemmearbejdspladsen ikke er hensigtsmæssigt indrettet.

"F.eks. kan det give fysiske problemer, hvis hjemmearbejdet foregår ved spisebordet, hvor der måske ikke er mulighed for hensigtsmæssige arbejdsstillinger eller optimal belysning. Det kan udfordre ens ellers gode vaner på arbejdspladsen, hvor der ofte er mere fokus på både det psykiske og fysiske arbejdsmiljø, hvilket kan være sværere hjemmefra. Det stiller krav både til arbejdspladsen, men også den enkelte," siger Rikke Bay Haaber, chef for Strategisk Sundhed i PFA, og fortsætter:

"I en fremtid med mere hjemmearbejde - både nu på den korte bane og på den lange bane som mere fast del af arbejdstilrettelæggelsen på mange arbejdspladser - er det derfor særligt vigtigt, at både den enkelte medarbejder og virksomhed er opmærksom på, hvordan medarbejderen kan undgå fysiske skavanker på hjemmekontoret," siger hun.

Gode råd til indretning af hjemmearbejdspladsen og til tilrettelæggelsen af hjemmearbejdsdagen

Hvilket bord vælger du at sidde ved?
Bordet skal have plads til din bærbare computer eller tastatur, mus og skærm - og fralægningsplads på begge sider af computeren. Du skal kunne hvile armene foran tastaturet, så hele din underarm understøttes, når du arbejder. Overfladen på bordet skal være mat, så du undgår lysreflekser.

Den optimale bordhøjde afhænger af din kropsbygning, men et godt udgangspunkt er en bordhøjde mellem 72-74 cm. Du kan teste højden ved, at din underarm skal kunne hvile på bordet, når du sidder i den rigtige stilling, som er: med rank ryg, albueleddet bøjet 90 grader og fødderne på gulvet.

Er dit bord for højt, vil du løfte skuldrene og derved få gener fra nakke og skuldre. Er bordet for lavt, vil man komme til og sidde og runde i ryggen, med deraf følgende gener i nakke og ryg.

Hvilken stol skal du vælge?
Det er vigtigt, at den stol, du sidder i, når du arbejder, er behagelig, og at du ikke får ondt i ryggen af at sidde i den. Hvis du har en med hjul, er det en fordel. Men du kan også vælge en spisestuestol eller anden stol, der har armlæn, så du kan hvile dine albuer på noget og på den måde undgå at få ondt i skuldrene og nakken, når du sidder ned og arbejder i længere tid. Armlænene skal støtte armene, uden at du løfter skuldrene, og der skal være plads til, at du kan komme tæt ind til bordet, du sidder ved.

Sørg for, at stolen ikke er for lav eller for høj. Du skal kunne sidde med begge fødder i gulvet og med en vinkel på cirka 90-100° i knæene.

Hvad med belysning?
Tilpas din belysning, når du har stol og bord på plads. Ved loftslys skal lyskilden ikke være direkte over dig, da det kan give reflekser i skærmen.

Giver dagslyset dig tilstrækkelig belysning, er det bedre end kunstig belysning. Din skærm må ikke placeres, så du har ryg eller ansigt direkte mod vinduet, da det kan give reflekser og spejlinger i skærmen, og det vil genere dine øjne.

Hvordan tilrettelægger du hjemmearbejdsdagen?
Ét er indretningen af hjemmearbejdspladsen - noget andet er tilrettelæggelsen af selve arbejdsdagen. Udover at sidde rigtigt og have rette belysning er det lige så vigtigt at få lidt bevægelse ind/ændre arbejdsstilling i løbet af dagen, at holde pauser og ikke spise frokosten foran computeren. En god måde at få den del med er at lægge pauser ind i kalenderen – også frokostpausen.

Brug en pause til at få noget frisk luft – bare en 10 minutters rask gåtur gør underværker. Stil ikke en hel kande vand eller kaffe/the ved din arbejdsplads hver morgen, men rejs dig og hent et glas vand/kaffe/the i dit køkken flere gange i løbet af dagen. Så får du helt automatisk korte pauser og mere bevægelse ind i din arbejdsdag. Og sørg for, at du holder din frokostpause og ikke spiser foran skærmen.