Usikkert efterår i vente på finansmarkederne

Efter en sommer med fremgang på aktiemarkederne peger pilen på et uroligt efterår, hvor PFA ser større risiko for nye nedture end mulighed for en markant fremgang. Derfor fastholder man en forsigtig tilgang til finansmarkederne med reduceret risiko og fokus på de mere recessionsrobuste aktiver.

Kigger man på sommeren med investeringsbriller, så blev det nogle rigtig gode måneder, hvor markederne genvandt en del af det tabte. Siden juni er alle de store indekser kommet godt tilbage, og ser man på det tonegivende S&P 500 indeks, så er næsten halvdelen af årets kurstab vundet tilbage efter et kursridt på 10 pct. siden bunden den 16. juni.    

Men selvom det er værd at glæde sig over fremgangen, så er der ifølge PFA’s chefstrateg, Tine Choi Danielsen, stadig grund til at være på vagt og endnu for tidligt at tale om et regulært aktiecomeback.

”Historisk er det helt normalt, at der kommer midlertidige opture, også kaldet ’bear-rallys’ midt i en længere nedtursperiode. Det har vi mere eller mindre set, hver gang vi har været i en situation som nu, hvor aktiekurserne bliver presset af udsigt til en økonomisk opbremsning. Det så vi fx også i 2007 til 2009, hvor amerikanske aktier over 18 måneder faldt med 57 procent, men undervejs oplevede tre opture med fornuftige stigninger på mellem 12 og 24 procent,” siger chefstrategen.

Forbrugertilliden i stadig lavere kurs
Når hun er påpasselig med at sætte endeligt punktum for aktienedturen, så skyldes det, at mange økonomiske nøgleindikatorer stadig lyser orange eller rødt.

”Vi har over de seneste dage fx fået nye PMI-tal for indkøbschefernes forventninger til fremtiden. Det er en undersøgelse, som mange investorer tager bestik af, og desværre så vi her, at forventningerne nu ligger på det laveste niveau siden coronanedlukningerne. Samme gælder, når vi ser på forbrugertilliden, som også har været dalende i både Danmark, Europa og USA. Og endelig så har vi hele problematikken med Ukraine-krig og stigende energipriser, der er med til at holde inflationen på et tårnhøjt niveau, hvorfor centralbankernes råderum i forhold pengepolitikken stadig er yderst begrænset. Det fremgik også af udmeldingerne fra centralbankchef Jay Powell i fredags, som understregede nødvendigheden af højere renter i en længere periode, hvilket straks fik aktiekurserne til at falde," siger chefstrategen.

Ikke alt er dog negativt, for selvom forbrugerne er blevet mere skeptiske, er der stadig noget tilbage af opsparingsoverskuddet fra corona-tiden, ligesom arbejdsmarkedet i mange lande er robust. Herudover er de europæiske lande godt i gang med at få fyldt gaslagrene op og gradvis gøre sig mindre sårbare over for ophør eller udsving i de russiske gasforsyninger. Det kan medvirke til, at en kommende recession bliver mindre dyb end frygtet, og det vil selvfølgelig også kunne smitte positivt af på finansmarkederne, som normalt er godt på forkant med den økonomisk udvikling.

Trods spredte lyspunkter er PFA’s aktuelle risiko-appetit imidlertid begrænset, da man i et meget usikkert vækstbillede som nu ikke ønsker at løbe unødig risiko for kundernes penge.

”I en situation som nu med globalpolitisk uro, energikrise og ansatser til deglobalisering, som yderligere kan presse udbuddet og væksten, vil vi hellere søge ly end kaste os ud i stormen og løbe unødvendige risici. I PFA fastholder vi derfor en forsigtig tilgang til markederne med en undervægt i aktier og fokus på de mere recessionsrobuste sektorer og selskaber. For vores vurdering er, at de mulige tilbageslag kan komme med større kraft end eventuelle opture, siger chefstrategen.”

Hun anfører, at anbefalingen til den almindelige pensionskunde som altid er at tænke langsigtet og være tro mod sin investeringsstrategi fremfor at forsøge at time de ofte uforudsigelige udsving på markederne.